Zásah na Potštátě – Lipná

Jak jistě mnozí z vás víte, není neobvyklé, že se hasičská siréna rozezní v jakoukoliv denní/ noční hodinu, roční období či den. A tak tomu bylo 02.04.2019:

 

Zvuky sirén jste mohli zaslechnout přesně v 15:48. Ano, víme že to sice není neobvyklá denní doba, ale pro ty z nás, kteří se zrovna pracovali na zahradě či spali po noční směně to znamenalo ukončení veškeré rozdělané práce a vymýšlení způsobu, jak se co nejrychleji dostat do zbrojnice. Některé z nás to vytáhlo na kolo a některé z nás trochu zdrželo chytání psa po zahradě, aby neutekl ven. Ale nakonec jsme se ve zbrojnici sešli v hojném počtu.

A tak jsme se převlékli, posbírali jsme se a vyrazili. Kam se jede se zjistilo až v autě, protože v tom spěchu se nikdo nepodíval (jak jinak) – a hele, Potštát – Lipná .. a hoří! Následovala nějaká konverzace ve vysílačce a my zjistili, že to asi nebude žádná sranda. No a taky nebyla. Po příjezdu na místo jsme zjistili, že hoří les o rozsahu 4 hektary. Na místě už bylo 10 jednotek hasičů z OL, JMK a MSK Kraje a policejní vrtulník. Rozdělili jsme si úkoly – někdo z nás šel pomoct hasit a ti druzí doplňovali vodu do jiných aut. Později se počet jednotek zvýšil na 17 (více jak dvě desítky cisteren) a stupeň poplachu z II. na III. Po 4,5 hodinách jsme oheň udolali a za odměnu dostali českou klasiku – řízek, chleba a okurek. Věřte nám, že po tolika hodinách je i ten chleba dobrej.

Návrat na základnu byl vtipný – rychle nám docházela nafta a tak jsme rychle „googlili“ nějakou benzínku v okolí – a díky bohu se povedlo! Ve 21:10 už jsme byli zpátky na základně, připravení k další případné akci.

 

Seznam jednotek zúčastněných na požáru (HZS + SDH):

Hranice, Potštát, Jindřichov, Lipná, Radíkov, Hustopeče nad Bečvou, Bělotín, Opatovice, Dolní Újezd, Lipník nad Bečvou, Střítež nad Ludinou, Budišov nad Budišovkou, Spálov, Odry a Poruba 

 

info: HZS OLK, požáry.cz

video: Doplnění Bambi Vaku na vrtulníku (zdroj: HZS OLK)

foto: (zdroj HZS OLK)

HASHAS IIIHAS II